Segona Guerra Púnica: any 218- Emporion

 

 


Segons Polibi, Anníbal va creuar el territori dels ilergets, bargusis i andosins fins als Pirineus, evitant els pobles costaners. Probablement va fer-ho així per tal d’evitar els pobles indígenes més afins als romans i als grecs d’Emporion i Rhode, que haurien dificultat més la seva marxa. A més, gran part de la seva estratègia per derrotar els romans passava per aconseguir la desafecció dels seus aliats, entre ells les ciutats gregues del sud de la península itàlica. De fet, és possible que el famós tractat entre romans i cartaginesos del 226 aC, que situava la frontera de les respectives zones d’influència en el riu Ebre, respongués als desitjos i preocupacions de Massàlia i les colònies gregues d’Ibèria, que veien perillar la seva influència sobre els pobles ibèrics al nord del riu enfront de l’expansionisme cartaginés.

Vista de les excavacions desenvolupades al sector meridional d’Emporion, on es pot observar el mur avançat, o proteichisma, i la muralla i la torre conservada del segle IV aC. Les construccions superposades corresponen a la remodelació del sistema defensiu en el segle II aC.
Reconstrucció de les defenses meridionals d’Emporion a finals del segle III aC.
 
 


 
   
Foto aèria de la Neàpolis d’Emporion, amb la posterior ciutat romana a la part superior. Probablement aquesta zona seria l’ocupada pel campament romà de Gneu Corneli Escipió.
 
 
Sistema defensiu meridional de la ciutat grega d’Emporion a finals del segle III aC. Les muralles del segle IV aC es van reforçar durant segle III aC amb un mur avançat, o proteichisma, per protegir la porta i les torres de l’assalt de maquinària de setge. La disposició de l’entrada obligava els potencials enemics a exposar-se continuament i des de diversos angles als projectils dels defensors.